kategorie
Filtrowanie
Temperatura barwowa (K)
Cena
Producent

Promiennik ciepła

Domowe promienniki ciepła mają zwykle postać grzejników ściennych lub przenośnych. Mogą pełnić taką samą rolę w ogrzewaniu pomieszczeń jak najbardziej popularne grzejniki konwekcyjne. Mają jednak nad nimi dużą przewagę, ponieważ efekt cieplny w pobliżu grzejnika pojawia się natychmiast po włączeniu. Promienniki ciepła emitują promieniowanie podczerwone wprost na osoby i przedmioty znajdujące się w bliskim otoczeniu. Wchłonięte promieniowanie ogrzewa przedmioty, a u ludzi wywołuje efekt rozgrzewający, podobny do oddziaływania słońca lub ognia w kominku. W ten sposób można uzyskać komfort cieplny, nawet jeśli reszta pomieszczenia jeszcze nie osiągnęła pożądanej temperatury. Dla osób poszukujących tanich rozwiązań dostępne są importowane z Chin promienniki halogenowe z lampami liniowymi małej mocy. Osoby ceniące jakość i design mogą zainwestować w eleganckie promienniki płytowe, np. Solius firmy Atlantic, dostępne w wersji naściennej i przenośnej.

Promiennik przemysłowy

Przemysłowe promienniki podczerwieni dużych mocy to rozwiązanie przeznaczone do miejscowego ogrzewania w obiektach o dużej wysokości lub kubaturze, jak hale produkcyjne, magazynowe, kościoły..., w śluzach i strefach załadunkowych, które są nieustannie wietrzone lub na zewnątrz budynków, np. w ogródkach piwnych. Generalna idea stosowania przemysłowych promienników ciepła opiera się na rezygnacji z ogrzewania całych przestrzeni, których ogrzanie byłoby bardzo kosztowne lub zgoła niemożliwe, a skupieniu się na szybkim ogrzewaniu obiektów i osób przebywających w określonych strefach. Promieniowanie podczerwone skierowane wprost na osoby wywołuje komfort cieplny, nawet jeśli temperatura otaczającego powietrza jest niska, nawet poniżej zera. Ze względu na dużą moc (np. 1500, 3000W) i intensywność promieniowania przemysłowe promienniki muszą być zamontowane na wysokości min. 2m lub więcej, aby nie wywołać oparzeń. Ta forma ogrzewania nie jest wolna od wad, bowiem promieniowanie podczerwone nie może dotrzeć wszędzie, np. za wszelkiego rodzaju przesłony. Dla przykładu, może się okazać, że osobie siedzącej przy stoliku ogólnie jest ciepło, ale marzną jej stopy.

Promiennik lampowy

Promienniki lampowe znajdują głównie zastosowanie w hodowli młodych zwierząt gospodarskich: prosiąt, kurcząt, jagniąt i cieląt. Badania dowodzą, że miejscowe ogrzewanie zwierząt przy pomocy promienników podczerwieni tworzy mikroklimat sprzyjający rozwojowi i zdrowotności zwierząt. Część promieniowania cieplnego oddziałuje wgłębnie, rozszerzając naczynia, pobudzając krążenie krwi i przemianę materii, wspomaga pożądane procesy immunologiczne w organizmach. Część promieniowania oddziaływująca powierzchniowo osusza wilgotne powierzchnie, ograniczając rozwój niepożądanych mikrobów. Promieniowanie widzialne promienników stymuluje aktywność zwierząt, wzrost i przyrost masy ciała, reguluje cykle nieśności u niosek, podnosząc efektywność produkcji zwierzęcej.

Niebagatelne znaczenia ma także oszczędność energii. Ogrzewanie promiennikami ciepła pozwala utrzymywać pożądaną temperaturę tylko w wybranych miejscach i tylko tych osobników, którym jest to potrzebne. Wg polskiego producenta promienników podczerwieni firmy Helios, miejscowe ogrzewanie promiennikowe w pomieszczeniu o stosunkowo niskiej temperaturze 16-20 stopni Celsjusza pozwala uzyskać w wybranym miejscu odczuwalny dla małych zwierząt efekt cieplny, odpowiadający temperaturze 30-33 stopni. Oznacza to, że dla komfortu zwierząt nie trzeba ogrzewać całej kubatury pomieszczeń hodowlanych.

Lampowe promienniki podczerwieni do zastosowań gospodarskich występują w mocach: 125, 150, 175, 250 i 375W z gwintem E27 oraz 375W z gwintem E40. Mają kształt żarówek reflektorowych o bańkach R123 i R125, wykonanych z cienkiego szkła lub o bańce PAR38 z grubego szkła prasowanego, charakteryzującego się podwyższoną odpornością mechaniczną.  Producenci dodatkowo wyróżniają promienniki wykonane ze szkła miękkiego i twardego oraz o podwójnych odbłyśnikach, zwiększających efektywność odbijania promieniowania podczerwonego w pożądanym kierunku. Kolejną własnością promienników lampowych jest barwa szkła. Najbardziej popularne są modele ze szkłem przeźroczystym, natomiast promienniki z filtrem, emitujące światło czerwone stosowane są rzadziej, np. gdy trzeba ograniczyć agresję zwierząt. Te same promienniki podczerwieni znajdują zastosowanie w przemyśle spożywczym i gastronomii do suszenia oraz podtrzymywania temperatury potraw.

Odrębna grupa promienników podczerwieni, tzw. promienniki zdrowotne lub lampy zdrowotne, jest stosowana w medycynie do leczenia